Start » Excelböcker | Litteratur om Excel och VBA » Utvärdering av boken “Excel Hacks”

Utvärdering av boken “Excel Hacks”

Känner du att du skulle vilja ha ut mer av Excel och dina data?Excel Hacks” är en i mångt och mycket fantastisk bok skriven av David & Raina Hawley, grundarna av australiensiska Ozgrid vilket är en auktoritet på nätet vad gäller Excel och VBA. När jag först såg bokens titel så tänkte jag att det hela nästan lät lite suspekt i och med ordet “hacks”… Men så fort jag såg vilka författarna var så insåg jag att detta säkert är en kvalitetsbok.

Bokens kapitel

1. Reducing Workbook and Worksheet Frustration
2. Hacking Excel’s built in features
3. Naming hacks
4. Hacking Pivot Tables
5. Charting Hacks
6. Hacking Formulas and Functions
7. Macro Hacks
8. Connecting Excel to the World

Fördelar “Excel Hacks”

Jag fastnade direkt för det första kapitlet som handlar om att minska den “frustration” som Excelanvändande kan ge, t ex via att skapa en mer personligt gränssnitt, rensa bort onödiga “promts” (“varningsfönster”), låsa formelceller eller att minska Excelböckers storlek.

Vidare så tar boken upp ett stort antal tips som hjälper dig att skapa bättre Pivot-tabeller och diagram, vilket inkluderar en “dynamisk” approach till den indata som du använder (t ex att göra SUBTOTAL/DELSUMMA-formeln dynamisk).

Om man är en inbiten användare av Excel så är den här boken verkligt kul att läsa, ett klart avbräck mot alla traditionella Excelböcker som ofta inte gör mer än presenterar Excels innehåll. Tipsen du får i Excel Hacks finner du normalt inte i andra böcker.

Nackdelar “Excel Hacks”

Läsaren bör ha en nivå i Excel över nybörjarens för att kunna ta till sig så mycket som möjligt av den här boken, även fast alla Excelanvändare säkert kan hitta guldkorn i den här boken.

Excel Hacks skrevs 2004 och har således några år på nacken. Jag tycker emellertid inte att detta är ett problem eftersom problemställningarna är tidlösa och designen på boken fortfarande känns helmodern.

Slutsats

Vill du ha en bok om Excel som hjälper dig att få ut mer av Excel och dina data så rekommenderar jag
Excel Hacks” av David & Raina Hawley.

Lämna en kommentar