Start » Excelformler, trix och tips » Excel och Kompletterande Program » Öppna Excelfiler utan att ha Excel installerat

Öppna Excelfiler utan att ha Excel installerat

Behöver du titta på Excelfil, men har inte Excel och Office installerat på den aktuella datorn?

1. Titta på Excelfiler med Excel Viewer

Detta akuta dilemma kan du lösa på ett enkelt sätt bara du har en internetuppkoppling. Microsoft erbjuder gratis nedladdning av programmet Excel Viewer, med vilket du kan öppna och titta på valfri Excelfil. Varandes ett gratisprogram så har det självfallet sina begränsningar – du kan inte redigera innehållet i filerna.

Excel Viewer i sin senaste version stödjer Excelfiler från i princip alla modernare versioner. Excel Viewer kan vara till stor hjälp i vissa situationer, och du laddar ned programmet här:

Ladda ned Microsoft Excel Viewer

2. Öppna Excelfiler med Open Office

Open Office är ett alternativ med vars hjälp du kan öppna och även redigera Excelfiler (undantaget makron VBA). Själva kalkylprogrammet heter Calc, och ser ut mer eller mindre som gamla vanliga Excel.

Ladda ned Open Office

3. Titta på Excelfiler on-line

Det tredje alternativet är att öppna och beskåda Excelfiler via någon av de online-tjänster som erbjuds. Den största av dessa är förmodligen Google Docs, vilken med tjänsten Spreadsheets erbjuder en “Excel-liknande miljö” – dock med begränsade möjligheter.

En eventuell nackdel är att man behöver ett konto (gratis) hos Google (vad det verkar i alla fall). Dessutom ska man förstås alltid vara försiktig med att tanka upp känsliga dokument till främmande servrar.

Hur som helst så fungerar faktiskt Google Docs reltivt bra, och för enklare kalkyler så fungerar deras “spreadsheets” utmärkt.

Google Docs Spreadsheets

2 kommentarer till “Öppna Excelfiler utan att ha Excel installerat”

  1. Peter

    Open Office? Om du inte har Excel installerat kan du med glädje installera OpenOfficeOrg och både redigera och titta på dina alster.

  2. Malin

    Jag försöker öppna en excelfil men lyckas inte trots att jag har Open Office installerat. Vad gör jag?

Lämna en kommentar